Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Blu-ray je peklo

    Po dlouhých letech, co blu-ray na trhu existuje, jsem teprve relativně nedávno narazil na titul, který nešel sehnat jinak než na blu-ray disku (nebo levnějším DVD, ale nechal jsem se zlákat vidinou Full HD rozlišení). Prvně jsem se průzkumem webu ujistil, že na Linuxu blu-ray přehrát lze, načež jsem tedy objednal disk a mechaniku.

    Co jsem si však předem nepřečetl, bylo fungování blu-rayové DRM. Je samoaktualizující se. Můžete mít klíč na přehrávání blu-ray disků, ale pak si koupíte nový disk, který obsahuje aktualizaci DRM, a vaše mechanika si z něj automaticky vezme nový (tzn. delší) seznam revokovaných klíčů, kde se může klíč, který používáte, objevit, načež si pak už žádný ze svých blu-ray disků, co mají DRM, nepřehrajete. Dokud neseženete nový, ještě nerevokovaný klíč. (Nebo nemáte klíč pro ten který konkrétní disk, ale to spíš nemáte.)

    Je to směšné, když se podívám, jak lidé vesele ripují jeden disk za druhým. Ale člověk, co si vše poctivě koupí a chce si přehrávat pro vlastní potřebu, má smůlu. Samozřejmě že je pak obrovská poptávka po ripech!

    Nakonec jsem to udělal jako pirát, protože mi blu-ray jinou možnost nedal: stáhl jsem makemkv, disk ripl a mechaniku znechuceně vrátil ve 14denní lhůtě. Něco takovéhoto odmítám podporovat. Mé první blu-ray tak bylo i mým posledním. Smrt DRM!

    Zaškatulkováno v kategorii: Technika a IT obecně | 14. srpna 2023

    Komentáře

    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Blu-ray je peklo“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.