Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Javascript zabíjí web

    Je už skoro všude. Monstrózní, pomalý, šmírující, a hlavně nepoužitelný. Javascript. Seznamte se.

    Tvůrci webů, kteří javascript všude tlačí (zejména na tzv. SPA – webové stránky postavené pouze na javascriptu), tvrdí, že javascriptové weby jsou rychlejší a „responzivnější“ (jakože prý mají rychlejší odezvu – když člověk na něco klikne, tak že dostane výsledek rychleji). Když jim zmíním přístupnost, mávají rukou, když zmíním nároky na hardware, rýpnou si, že prý žiju v době kamenné a ať si pořídím „normální počítač“.

    Jejich reakce ale nejsou překvapivé – brání si svou práci, obhajují svou neschopnost tvořit weby pro všechny. Ignorují rostoucí množství lidí, kteří javascript odmítají a z mnoha důvodů ho ve svém webovém prohlížeči vypínají (v tomto směru jsem tak jen jedním z miliónů).

    Je pravidlem, že naše zkušenost s javascriptovými weby bývá přesně opačná než ony superlativy, kterými tvůrci webů své javascriptové výtvory opěvují. Když se za vteřinu zobrazí kostra webu, a pak člověk ještě desítky vteřin čeká, než javascript načte všechen obsah namísto rotujících koleček, tak to skutečně není rychlejší a motivace javascript vypnout roste.

    Oni ale o žádném z uživatelů, co javascript nespouští, nevědí – na statistiky návštěvnosti používají Google Analytics (nástroj, skrze který Google sleduje prakticky všechny uživatele na webu, protože takřka všichni tvůrci webů ho na své weby dávají – snadno bychom tedy mohli mluvit o Velkém Bratru), které fungují pouze s javascriptem (stejně jako reklamy, které vás také sledují).

    Před, řekněme, pěti lety přitom takovýchto webů bylo minimum. Dnes vyžadují javascript i mnohé jednoduché firemní vizitky.

    Jeden příklad

    Problém je, že s vypnutým javascriptem jsou jejich weby naprosto nepoužitelné. Jen se podívejte, co v prosinci vyvedla Česká pošta se stránkou na sledování zásilek:

    https://www.postaonline.cz/trackandtrace: Please enable JavaScript to view the page content.
    Ne.

    Byl s ním dřív nějaký problém? Byl snad „pomalý“? Nebylo s ním vůbec nic! Tož jsem jim dal o problému, který web působí teď, vědět. Reakce?

    Aplikaci jsem prověřila, avšak velmi lituji, závadu jsem nenalezla, vyhledávač je funkční. Ani ze strany jiných klientů nebyly zaznamenány žádné připomínky tohoto druhu.

    (Poznámka: po měsíci jsem úplnou náhodou zjistil, že původní nejavascriptová verze aplikace je dostupná na jiné URL – člověk musí na začátek cesty vrazit cs/. Asi se nedá říct, že by o tom sama ČP věděla…)

    Tolik problémů pro nic

    Je až s podivem, jak se dříve tvůrci webů snažili do posledního dechu mít své weby funkční pokud možno úplně všude, nechali si dělat screenshoty, jak v kterém prohlížeči weby vypadají, experimentovali s „hacky“, aby každý návštěvník viděl přesně to, co tvůrce zamýšlel.

    Podobně to bylo s optimalizacemi pro vyhledávače. Jednu dobu to byla skutečná mánie. Pro vyhledávače byli lidé ochotni udělat cokoli.

    A dnes? Přístupnost? Nikoho nepálí. Starší prohlížeče? „Nepodporujeme.“ Prohlížeče jiné než Chrome? „Optimalizujeme pro Chrome.“ SEO/vyhledávače? „Ti javascript umí.“ (Ha, ha.)

    Výzva!

    Zaprvé, pokud používáte prohlížeč založený na Chrome/Chromiu, přesedlejte na Firefox. Zadruhé, nainstalujte si NoScript a další doplňky. Prohlížejte web s vypnutým javascriptem. Bude rychlejší, nebude vám užírat tolik paměti a záhadným způsobem zmizí všechny reklamy. (Už jsem zmiňoval, že je to také obrovská bezpečnostní ochrana, protože javascript je nebezpečný a vedou se přes něj na vás útoky?)

    Když narazíte na nefunkční web, který je pro vás důležitý, napište e-mail jeho provozovatelům. Je dost možné, že o problémech, které svým návštěvníkům způsobují, netuší. Pouze budou-li o nich vědět, mohou chtít po svých dodavatelích nápravu. A jak je vidět na reakci České pošty výše, je důležité, aby se ozývalo co nejvíce lidí, jinak si budou provozovatelé naivně myslet, že všem jejich web funguje.

    Jedině tak můžeme dosáhnout zvrácení tohoto děsivého trendu, který je ve finále škodlivý pro všechny.

    Zaškatulkováno v kategorii: Internet | 17. února 2019

    Komentáře

    #1: ZAJDAN píše:
    13. května 2019 14.38

    No jo, ale jak vyřešit na webu všechny ty různé efekty, které ten web dělají pěkným?

    Třeba interaktivní manipulace s DOM elementy, ovladání SVG, apod. Tady je jedinej nástroj o kterém vím…JavaScript :(


    #2: xHire píše:
    13. května 2019 14.56

    Já upřednostním web, který funguje, než web, který pro efekty skoro ani nemůžu používat. :·) Ledasco dneska zvládne i to CSS.

    Co se týče manipulace s SVG apod., tak to už jsou většinou případy, kdy web slouží jako nástroj pro vykonání nějaké komplexnější úlohy – tam javascript své místo má, byť se můžeme bavit o tom, do jaké míry to má nebo nemá smysl v tom kterém případě. Ale v tomhle užití mi každopádně nevadí a uznávám, že je takhle užitečný.

    To, co mi vadí, je právě situace, kdy web javascript nepotřebuje, ale přesto ho vynucuje, aby ten web člověk vůbec mohl zobrazit nebo použít. Nezřídka jen proto, aby mohl být člověk sledován a aby mu mohlo být zobrazováno kvantum reklamy. To je pak ale těžké.


    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Javascript zabíjí web“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.