Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Dojmy z IELTS

    Po více než měsíčním čekání jsem se včera konečně dočkal a vyrazil ranním vlakem rovnou do Brna, na zkoušky z anglického jazyka – IELTS. Sic mě stihl solidní liják, prostředí British Councilu je více než přívětivé (ačkoliv jsem musel chvíli čekat venku, než někdo od nich přišel a odemkl :-D). Nejen já, ale i zaměstnanci BC byli nesmírně překvapeni velikou účastí – oproti obyklým počtům, na které stačí prsty jedné ruky, se účastnilo hned 13 zájemců.

    IELTS zkouška se celkem skládá ze čtyř částí – poslech, čtení (lépe řečeno porozumění textu), psaní a mluvení. Ještě dodám, že u čtení a psaní se rozlišuje akademická a všeobecná úroveň. Obecně se říká, že ta všeobecná je jednodušší, ale pro univerzitu bude zřejmě k ničemu.

    První tři části trvají hodinu každá, přičemž po prvních dvou byla krátká přestávka. Člověk na vykonání zkoušky získá stylovou obyčejnou tužku a gumu s logem BC. :-) Poslech byl poměrně jednoduchý – většinou bylo docela krásně rozumět, pouze jsem občas ztrácel kontext, když mluvili moc rychle. :-D Celkově se skládá ze 4 nahrávek různé obtížnosti a zaměření. Ani čtení nebylo náročné, pouze si to člověk musí umět časově rozvrhnout, což není tak úplně jednoduché. V akademické úrovni modulu byly 3 texty (ve všeobecném pouze 2) a u každého byl napsaný doporučený čas, který by mu člověk měl věnovat. Navíc je člověk v určitých intervalech upozorňován na čas, aby se náhodou nezapomněl. Na viditelném místě navíc visí obrovské, nepřehlédnutelné hodiny pro případ, že by někdo neměl svoje, a pro určování „velitelského“ času. Poslech i čtení mají bodový rozsah 1–40 správně zodpovězených otázek, z čehož se posléze vypočítává „band score“, které se vždy vejde do intervalu 1–9 s krokem půl bodu.

    Poněkud náročnějším modulem bylo psaní, které se vždy skládá ze dvou oddílů – jednoho kratšího a jednoho delšího. První tvoří v případě akademické úrovně jeden či dva grafy, na jejichž základě se píše text o délce minimálně 150 slov; v případě všeobecné úrovně je zadána situace ze života a cíl psaného textu je jasně dán. Druhá část nastiňuje nějakou problematiku či novou myšlenku a úkolem je zpracovat na takto zadané téma text o minimální délce 250 slov stavěný především na individuálním pohledu autora, zahrnujícím jeho názory a zkušenosti. Na celý modul byl opět časový limit 1 hodina.

    Tím byla „společná“ část završena a následovala část ryze individuální, tedy mluvení. Každému byl přidělen jeho čas, kdy přijde na řadu. Samotná ústní zkouška byla vedena velice přátelsky (a byla nahrávaná, pro větší objektivitu), avšak nervozita pracovala naplno, takže se mi nepodařilo vyvarovat přeřeků, drobných výpadků a především poměrně častého se opravování. Doufám tedy, že získám alespoň potřebné minimum 5,5 bodů z tohoto modulu. Ostatní by měly být mnohem lepší (alespoň tak, abych měl průměr 6,5 :-)). Výsledky budu vědět za 13 dnů od včerejška, takže jsem hodně zvědavý.

    Celkově musím říct, že mi zkouška přišla poměrně jednoduchá. Navíc si myslím, že když člověk ví, co má od ní očekávat, tak se na ni dokáže velice dobře připravit. Pokud mi tedy body protentokrát nevyjdou, jak potřebuji, tak si zkoušku v první polovině srpna zopakuji. Tentokrát již ale pečlivě připravený. :-)

    Zaškatulkováno v kategorii: Studium | 31. května 2009

    Komentáře

    #1: Kosta píše:
    1. září 2009 9.58

    ahoj, chci se jen zeptat, kolik bodu jsi nakonec dostal? K.


    #2: xHire píše:
    1. září 2009 10.20

    Poslech 7.0
    Čtení 7.5
    Psaní 5.5 (nato jak jsem zazdil tu první část, je to docela úspěch :-D)
    Mluvení 6.0
    Celkem 6.5

    Požadavky univerzity jsem tedy splnil, nastupuji příští rok. :-)


    #3: panliska píše:
    14. ledna 2010 19.58

    pokud to neni tajné, na jakou univerzitu se chystáš ?


    #4: xHire píše:
    14. ledna 2010 22.01

    Chystám se na londýnskou King’s College (přijatý jsem). Snad mi tedy vyjde všechno, co potřebuji. :-) (Ono je to hlavně náročné po finanční stránce, takže makám a makám. ;-))


    #5: Martina píše:
    28. prosince 2012 22.07

    Chi, to jsem ráda, že ti přišla IETLS zkouška natolik jednoduchá. Na Ielts se chystám a potřebuji více než score 7,tak sháním co nejvíce info. Při přípravě mi hlavně pomáhají ukázky testů zdarma (odkazy na ně jsem našla zde http://www.lochneska.cz/ielts-zkouska-online-test-priklad-nacvik ). Také zvažuji koupi učebnice, jsem se dočetla, že nejlepší je IELTS Practice Tests od Judith Wilson, máte někdo s učebnicemi při přípravě zkušenost?


    #6: xHire píše:
    28. prosince 2012 23.09

    Já se tenkrát nijak specielně nepřipravoval (i když je pravda, že jsem chodil na kurz angličtiny, ale nic specificky pro IELTS) – jen taková rozšířená středoškolská angličtina. Nějaké čtení se určitě hodí, člověk pak není ničím zaskočený. Hlavně bych se pokusil najít své slabiny, a na ty se nejvíc zaměřil – v tom může ta literatura pomoct, že ti nabídne nějaká další cvičení.

    Jednoduché je to, co člověku jde (a naopak). Musím říct, že to 3 roky staré skóre stále odráží rozložení mé angličtiny. S mluvením bojuji dodnes (což ostatně dokládá i nedávná zkouška ohněm), psaní se snažím pořád zlepšovat (aktuálně na akademické úrovni – především kvůli diplomce), zatímco poslech a čtení mám díky praxi docela slušné.

    Takže kdybych chtěl dneska jít na zkoušku, tak budu přirozeně pilovat ty dvě problémové oblasti. V mluvení se ukáže schopnost jazykové improvizace (a velikost aktivní slovní zásoby), při psaní zase schopnost kultivovaně popsat i nepopsatelné.

    Každopádně ti držím palce, ať ti to vyjde. :c)


    #7: sunnydays píše:
    3. října 2019 15.17

    Jsem lekar a IELTS je jedinou moznosti, jak se zapsat do lekarske komory GB. Cili se jedna o monopol.Moje vysledky listening 9.0, reading 8.5, writing vzdy mezi 6.5 - 6.0 . Po sesti letech mediciny s jistotou odhadnu, kdyz odlozim po testu tuzku, jestli jsem test dala nebo ne.Potrebna hranice pro lekare je 7.0. Zpetna vazba (smysluplna, tzn. ne ze si Vas vysledek znovu anonymne “po svem” opravi) neexistuje. Stacilo zadat do vyhledavace IELTS + fraud a vyjedou tisice odkazu a dokonce verejne petice za zruseni tohoto “human trafficking scam” , s cimz nelze nez souhlasit. Absolutne netransparentni “zkouska”, laxni temata, neuchopitelne a nekonkretni pozadavky “pisemne casti”.Na pripravnem kurzu pro sekci writing jsem byla v Praze osobne, naprosty diletantismus, hlavne at je prestavka na kavu, aby animalni potreby byly uspokojeny, vyteznost nula, napadlo me jen “za tohle se nestydi?”.Inzenyri z IELTS by se svou edukaci mohli zohlednit fakt, ze zajemci se rekrutuji z rad vysokoskolsky vzdelanych.Pointa - vzdy dostanete v 1 z casti zkousky skore tesne pod pozadovanou hranici, abyste byli motivovani (“neztraceli nadeji, uz preci jsem tak blizko”) zakoupit dalsi termin.Nic nez business. Pro me jednoznacne podvod gigantickych rozmeru a dechberouci drzost pod zastitou pro nas tak surrealni instituce jako Cambridge University potazmo prislusny stat. Staci googlit.

    Dodatek 25. října 2019 16.13: IELTS - 4. pokus - výsledek (dorazil dneska): writing opět 6,5 (potřebuji 7,0 a oni to ví :)) ) - už mě nikdo nepřesvědčí, že to není podvod.


    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Dojmy z IELTS“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.