Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Kam emigrovat

    Volební výsledky pro poslaneckou sněmovnu vypadají navýsost krušně. Říkají, že 1M5 lidí chce vládu bývalého příslušníka StB, že jsou spokojeni s tím, že z pozice státní moci likviduje velké firmy (vč. konkurenčních), že osekává svobodu, buduje byrokracii, lže a hrabe miliardy dotací pro své firmy. Sestimsmiřme…

    Pokud ale nepatříte do uvedeného stáda, je to dost zoufalý pocit. Předchozí vláda byla jenom slabé demo toho, co teď patrně přijde. Otázka „co s tím?“ nemá naprosto smysl, protože od teď 4 roky je odpovědí „nic“ a následně mě nepřekvapí, když budou výsledky podobné (ať už budou zvolené strany jakékoli). (Nicméně pokud chcete něco dělat, podpořte Libertariánský institut.)

    Člověku tak zbývá: smířit se s tím a trpět, nesmířit se s tím a rebelovat (černý trh FTW! ;c)), smířit se s tím a odejít (aneb hlasovat nohama). Naprosto skvěle to vystihla Alza. Každopádně otázka zní: kam?

    Alza.cz: Co tak koukáme kolem sebe, tak většina z vás prý balí kufry a bere čáru. Inu, tak jsme vám zlevnili vybraná cestovní zavazadla a přejeme šťastnou cestu! [bit.ly/Emigrujte_stylově] {fotografie narychlo sbaleného přeplněného kufru zajištěného řemeny}
    Alza v těchto volbách mnohokrát bodovala. Jen tak dál! [zdroj]

    Od stolu se úplně nedá zhodnotit politická situace tam či onde, posloužit tedy musí nepřímá kritéria. Tím hlavním je pro mě žebříček ekonomické svobody. (Poznámka: informace v žebříčku nejsou vždy 100% přesné, nicméně pro orientaci, a zejména porovnání ho považuji za velice dobrý.)

    V rámci Evropy Švýcarsko na prvním místě nepřekvapí, ale tipli byste si na dvojku Estonsko? A roste! (Aktuálním tempem by za dva roky mohlo být dokonce v čele evropského žebříčku.) Pokud se člověku nechce na Nový Zéland (jakkoli je lákavý), další možnosti v Evropě, tedy Irsko, VB, Lucembursko, možná také stojí za zvážení (i když Británie má také svá socialistická specifika, mj. šmírácké praktiky). A do budoucna snad i Liberland (vývoj vypadá slibně).

    Zatímco ČR je v celkovém žebříčku na 28. příčce, zmíněné země jsou na tom minimálně 2× lépe. Důležitý je také trend vývoje hodnocení země.

    Pár tipů

    Předně, kašlete na jazyk – jakmile jste na místě, naučíte se libovolný jazyk a angličtina do začátku stačí. Podstatné je chtít se ho naučit a aktivně se snažit daný jazyk používat a ono to bez problémů půjde. (Pár jazyků už jsem se učil, takže můžu říct.)

    Pokud si chcete zkusit demo emigrace, emigrujte pro začátek alespoň ekonomicky – založte si ve vybrané zemi firmu a zkuste na dálku podnikat. Okusíte tak, jestli jste vybrali dobře nebo jestli tam ten systém také za moc nestojí. Konec konců už samotný proces zakládání té firmy vám prozradí leccos.

    (Ona je ještě šance, že pan agent vládu nesestaví a budou nové volby, ale spíš si myslím, že ČSSD a KDU-ČSL stáhnou ocas a do té vlády půjdou.)

    Zaškatulkováno v kategorii: Život | 22. října 2017

    Komentáře

    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Kam emigrovat“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.