„Něco málo“, protože míst, kam se dá zajít na oběd, tu je nepřeberně, zatímco já vyzkoušel jen malou hrstku.
Prakticky naproti přes silnici jsem měl restauraci Edelweiss, kde vaří skvěle, takže motivace chodit jinam většinou nebyla. Nedaleko byla také celkem slušná restaurace Nikolai Lehtla a naproti ní Forte.
Restoran Edelweiss
Velmi příjemná restaurace, hezky zařízená, s krbovými kamny. Každý pracovní den mají v nabídce polévku (tuhle si nabíráte sami) a dvě jídla. Přílohu si volíte. V ceně je voda ze džbánku (obsloužíte se sami z boku baru). Jídlo skvěle chutná i vypadá.
Lihaseljanka (soljanka z masa) (5,30 €)Koorene kanapasta (paprika, sibula ja tomatiga) (smetanové těstoviny s kuřecím masem, paprikou, cibulí a rajčaty) (8,90 €)Mehhikopärane oasupp (mexická fazolová polévka) (3,00 €). Paprika, kukuřice a spousta další zeleniny. Velmi dobrá.Valge kala praad keedukartuliga (bílá pečená ryba s vařenými bramborami) (5,00 €). Ano, je to kopr. ^_^Koorene kalasupp (smetanová rybí polévka) (3,00 €). Vlastně ani nevím, jestli jsem někdy rybí polévku jedl. Moc se u nás nedělá. Přitom tak dobrá!Lasanje lõhega (lososové lazaně) (6,00 €). A ne, to není tatarka. Nevím, z čeho to dělají (nicméně hádám jogurt), ale na rozdíl od tatarky to je dobré.Talupojasupp (selská polévka) (3,00 €)Kanawrap (kuřecí tortilla) (5,00 €)Koorene kanasupp (smetanová kuřecí polévka) (3,00 €)Hakklihakaste keedukartuliga (mleté maso s omáčkou s vařenými bramborami) (4,50 €)Rassolnik (3,00 €)Lõhepraad keedukartuliga (pečený losos s vařenými bramborami) (6,00 €)Kõrvitsapüreesupp (polévka z dýňového pyré) (3,00 €)Ühepajatoit (jídlo z jednoho hrnce) (5,00 €)Kalasupp (rybí polévka) (3,00 €)Värskekapsahautis (dušené čerstvé zelí) (5,00 €). Hádám, že to žlutooranžové mohla být kompotovaná dýně, ale nikdy jsem ji nejedl, takže nevím. Ale bylo to každopádně dobré.Hernesupp (hrachová polévka) (3,00 €)Lõhepasta (těstoviny s lososem) (6,00 €)
Nikolai Lehtla
Velká restaurace, za mě trochu tmavší, ale jinak dobrá. Jejich denní nabídky mě z Edelweissu moc nezlákaly.
Borš (boršč) (3,00 €)Kanafilee keedukartuliga (kuřecí filé/řízek s vařenými bramborami) (5,00 €)Koorene seene-spinati pasta (smetanové houbovo-špenátové těstoviny) (8,00 €). Možná se to zdá jako malá porce, ale talíř klame.
Forte
Sem mě nalákali na sobotní obědovou nabídku, a to s výběrem hned z několika jídel. Celkem pěkné prostředí, jen mi trochu vadila tamní poněkud hlasitější hudba.
Borš (boršč) (3,50 €) alá dodělej si sám. Neradi smetanu, syrovou cibuli, špek? Nedávejte si. :·)Pilaff (pilaf) (5,00 €). Ty dvě vlevo byly třešně, to vpravo je červená řepa s hráškem.
Suma sumárum
Vlastně jediné, co mě zklamalo, byla „mezinárodní“ jídla. Kanawrap (kuřecí závitek, resp. tortilla) a kanafilee (kuřecí řízek). Vzhledem ke skvělým zkušenostem s estonskými jídly mě zajímalo, co vykouzlí v těchto případech, ale nevykouzlili nic zázračného. Ani jedno bych si už nedal.
Vlastní estonská kuchyně je silný gastronomický zážitek. Nepřekvapivě je v ní hodně ryb, ale také zeleniny a téměř ve všem je čerstvý kopr. Obzvlášť jsem si vychutnával polévky, které hodně (většina?) Estonců v restauraci vynechává.
Je možné, že jsem měl jen štěstí, ale v Česku budete muset hodně hledat, abyste našli restauraci se srovnatelně dobrým jídlem.
Zaškatulkováno v kategorii: Restaurace | 30. dubna 2023
Komentáře
Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Něco málo z obědů v Pärnu“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.