Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Evropský parlament má před sebou poslední hlasování o autorskoprávní směrnici

    Musíme něco udělat. Pokud zůstaneme pasivní, může už příští týden projít návrh směrnice o autorském právu, který obsahuje dva dost toxické články. [Aktualizováno 26. 3. 2019 18.20]

    O tomhle se v europarlamentu hlasovalo už loni v červenci, a pak ještě jednou v září. Příští týden bude poslední hlasování o konečné podobě směrnice.

    O článcích 11 a 13, které způsobují všechen ten rozruch kolem, už bylo napsáno mnoho. Jeden zavádí v zásadě daň z odkazů, druhý automatickou cenzuru obsahu, který uživatelé nahrávají na web (ve zkratce řečeno).

    Co tedy dělat

    Jsou plánované demonstrace, řada webů dnes zhasíná nebo jiným způsobem projevuje svůj protest proti téhle směrnici. A samozřejmě důležitý je také přímý kontakt s europoslanci!

    Kdo je na jaké straně

    Stejně jako dvakrát loni, obepisuji i teď české europoslance. Tady je aktuální stav (k 25. 3. 2019 13.35):

    Proti směrnici a/nebo článkům 11 a 13

    To, že komunisté budou hlasovat proti cenzuře a mrzačení webu, mě usadilo. Každopádně mají můj respekt a díky.

    Neodpověděli

    Pro

    Mezi

    Neví

    Úsporné oslovení

    Minulý rok jsem všechny e-maily rozesílal ručně. Kvůli tomu jsem oslovil jen asi 15 z 21 europoslanců a i tak mi to pokaždé trvalo asi půl hodiny. Tentorkát jsem oslovil všechny a napsal si na to skript:

    awk '{ system("m4 -D GENDER="$1" -D SALUTATION="$3" email_text | mail -s \"Předmět e-mailu\" -a\"From: Odesílatel <odesilatelova@e-mailova.adresa>\" -a\"Content-Type: text/plain; charset=UTF-8\" "$2) }' list_of_recipients
    

    Nástroj m4 jsem využil k elegantnímu obměnění e-mailu pro každého europoslance:

    ifelse(GENDER, `m', `Vážený pane europoslanče', `Vážená paní europoslankyně') SALUTATION!
    

    Díky času, který jsem ušetřil samotným rozesíláním, jsem se mohl více věnovat textu e-mailu, který jsem posílal. Budete-li jim také psát (můžete i volat), buďte věcní, struční, a hlavně slušní. (A pokud u toho použijete můj skript, rozhodně si prvně pošlete pár variant na svou adresu, ať víte, že všechno funguje, jak má.)

    Přidejte se také! Čím více nás vyjádří svůj nesouhlas se směrnicí, tím spíše se nám podaří ji zastavit! Letos se navíc blíží nové volby do evropského parlamentu – europoslancům půjde o hlasy! (Důležité bude nezůstat jen u slov, ale skutečně ten hlas nedat nikomu, kdo se teď rozhodne hlasovat proti nám.)

    Informační video od Wikimedii, provozovatele Wikipedie

    Aktualizace 26. 3. 2019 18.20: tak ta zrůdnost prošla. Je mi teskno…

    Zaškatulkováno v kategorii: Politické dění | 21. března 2019

    Komentáře

    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Evropský parlament má před sebou poslední hlasování o autorskoprávní směrnici“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.