Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Rozebírám tiskárnu HP Deskjet 840C (část 3.)

    Začal jsem tiskárnu hackovat, abych zjistil detaily o tom, jak vlastně tiskne. Tedy co vlastně posílá do tiskové hlavy za signály (napětí, časování apod.).

    Variant, jak toho dosáhnout, je několik. Jak jsem zmiňoval v předchozím díle, k elektronice vozíku se nedá dostat (resp. dosud nevím jak). Jako alternativu jsem odřízl kus bočního plastu a napájel na všechny kontakty (kterých je 52 pro černou náplň) drátky. Záměrem bylo, že je všechny zastrkám do nepájivého pole, abych je měl snadno přístupné. Totéž jsem udělal na straně černé náplně.

    HP Deskjet 840C – vozík s drátky napájenými na kontakty pro černou náplň
    Vozík s odříznutým kusem boku a napájenými drátky.

    Jde o dost náročný proces. Jak časově, tak zručností – ustavit kontakt mezi kontaktní ploškou ve vozíku (kde je velice malý manévrovací prostor na páječku a cokoli dalšího) není až tak snadné. Člověk si také musí dát pozor na zkraty. A aby byl spoj pevný – pokud drát později odpadne, tak je odepsaný, není jak ho napájet zpátky, aniž by člověk nesundával i zbytek. Problém byl u náplně, kde jsem úplně odletoval jednu plošku.

    HP 15 – černá náplň s drátky napájenými na kontaktní plošky a papírky zastrkanými mezi jednotlivé sloupce drátků pro zabránění zkratů. Náplň je umístěná ve stojánku sestrojeném z Merkuru.
    Ekvivalentně napojená černá náplň. Každé dva sousedící drátky jsem ještě prověřil multimetrem, jestli nejsou zkratované.

    Po dokončení jsem tiskárnu vyzkoušel v původním režimu – plné zapojení (v rámci kontaktů, které mi zbyly) v nepájivém poli. Ohromně mě překvapilo, kolik inkoustu tiskárna spotřebuje na čištění trysek před samotným tiskem.

    Důkladně utajený fakt, kolik inkoustu je třeba na „čištění trysek“ před každým tiskem. Na můj vkus dost…

    Provoz tiskárny v podobném režimu není snadný – co chvíli se tiskárně něco nezdá a odmítá tisknout. Nakonec jsem zkusil místo nepájivého pole všechny drátky napevno spájet – a skutečně to pomohlo.

    HP Deskjet 840C – každý drátek z vozíku je propojený skrze nepájivé pole s drátkem z náplně o stejném číslu
    První verze: všechny drátky zapojené a propojené v nepájivém poli.

    Velkým problémem bylo, že tiskárna s vozíkem pohybuje mimo tisk velice prudce – často se mi někde nějaký drátek zahákl, našponoval a zasekl tisk. V jednom takovém případě se sice tisk zastavil, ale do náplně stejně zjevně šel proud, protože se na hlavě tvořily velké inkoustové kapky. Překvapivě se tím (většina?) trysek neusmažila.

    Kap, kap, … (Zachyceno na videu naprostou náhodou.)

    Naměřil jsem si většinu zajímavých napětí, už jsem se ale nedostal k měření časování. Tiskárna totiž skončila ve stavu, kdy sice svítí zelená dioda (tj. „vše v pořádku“), ale tiskárna odmítá tisknout – dokonce ani čištění hlavy neproběhne, s vozíkem se nepohne o píď.

    HP Deskjet 840C – každé dva drátky jsem spájel a spoj zaizoloval
    Finální verze: všechny drátky spájené se svým protějškem.

    Takže tuhle kapitolu uzavírám s tím, že tiskárna je již provozuneschopná, a tudíž k ničemu. Ideální příležitost podívat se do zatím utajených částí…

    Zaškatulkováno v kategorii: Technika a IT obecně | 31. března 2018

    Komentáře

    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Rozebírám tiskárnu HP Deskjet 840C (část 3.)“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.