Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Pá, pá Wordpressu a nový začátek

    Už tři roky je můj blog prakticky mrtvý. Nedokázal jsem se překonat a něco ve Wordpressu napsat. Navíc ani nefunguje – minimálně v polovině případů člověku místo obsahu ukáže RSS nebo Atom. Zmáčknete párkrát F5 a třeba uvidíte, co jste chtěli… Nějakých deset let známá chyba, kterou dodnes nikdo neopravil. Je čas na změnu!

    Snímek Wordpressu, který místo zápisku uživateli ukazuje RSS
    Neskutečně frustrující chování Wordpressu

    Od posledních Vánoc jsem začal setrvale pracovat na novém blogu. Kdysi jsem si ho chtěl napsat v Ruby on Rails, ale mezitím jsem objevil Jekyll – nástroj pro staticky generované weby. Úžasná věc! Úplně jsem mu propadl a kdykoli to jde, tak ho používám.

    Od vlastního designu po kompletní funkcionalitu Wordpressu. To všechno jsem si v Jekyllu nahackoval. A byla to náramná zábava. :c) Jediné, co tu přirozeně není, jsou klasické dynamické komentáře – namísto nich mi můžete podle instrukcí poslat e-mail a já komentář uveřejním. Jednoduché.

    Jekyll je v Ruby a dá se velice snadno rozšířit pomocí pluginů, takže jsem si napsal řadu podpůrných udělátek pro kategorie a štítky (nějakou základní podporu pro ně Jekyll už má, ale já chtěl víc), generování archívu, meta tagů, komentáře, mrak štítků a další maličkosti.

    Blog ještě není úplně hotový (zejména po grafické stránce), ale má veškerou funkcionalitu, kterou jsem mu na spuštění naplánoval, a horší než ten katastrofální Wordpress být nemůže. :c) Všechen starý obsah, vč. komentářů, mám zmigrovaný, takže spouštím.

    Začíná nová éra mého malého webového světa. \o/

    Zaškatulkováno v kategorii: Psaní | 30. července 2017

    Komentáře

    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Pá, pá Wordpressu a nový začátek“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.