Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Podnikáme nebo získáváme finanční prostředky?

    Kam až naše společnost došla, to mi hlava nebere. V došlé poště jsem tentokrát narazil na e-mailové noviny (pro firmy a podnikatele) s předmětem „Získejte pravidelný přísun informací o získávání finančních prostředků“.

    Co vám přijde jako základní smysl firmy a podnikání? Podle mě se má firma, aby její existence dávala smysl, soustředit na vyvíjení činnosti, která bude dalším lidem či firmám přinášet takový užitek, že si ji (nebo její výstupy) zakoupí. A musí to dělat dost dobře na to, aby získala dostatek zákazníků a uživila se (jinak konec a bankrot).

    Většina z mé generace se vrhá do podnikání právě proto! Mají chuť něco dokázat, přinést lidem takový zlepšovák či řešení, že po něm lidé skočí a oni vydělají balík. ;c) Ne vždy se to zadaří, někteří to dříve nebo později vzdají, jiní jdou do boje znovu a znovu, dokud neuspějí.

    Existuje však mnoho firem, pro které ideály nic moc neznamenají. Mají třebas nějaký ten produkt, ale není tak dobrý, aby je bez problémů uživil. Za normálních okolností by bylo nutné, aby s tím vedení firmy něco udělalo (osekalo zbytečné náklady, zefektivnilo firmu, zlepšilo produkt, přišlo s něčím novým atd.). Dnes – i 25 let po pádu komunismu! – však mohou jít a požádat si o peníze ostatních lidí (jak těch úspěšných a dobře vydělávajících, tak těch s minimální mzdou) a firem (vč. své konkurence). U státu. A Evropského svazu.

    Nač být dobrý v tom, v čem podnikám, když lze „získat finanční prostředky“ snazší cestou? Navíc v mnohem větším množství – jak jsem se na podzim dozvěděl od firmy, jejíž jedinou činností je získávání dotací, „minimální dotace na projekt je 1,5 mil. Kč“ (maximální 150M). Bystré jistě hned napadlo, že „projekt“ může „realizovat“ i nějaká spřátelená firma (či přímo jiná firma téhož majitele, ať už tuzemská či zahraniční) a reálně to nemusí ani moc stát a většina „prostředků“ tak ve výsledku zůstane doma.

    Nemůžu si v tomhle kontextu odpustit ještě pár poznámek. V tom e-mailu pak byly o něco níže odkazy na aktuální články. Titulky zněly: „Vláda počítá s vyšší valorizací penzí a růstem minimální mzdy“ a „Vláda slibuje podporu podnikání, trhu práce i vzdělání“. No není to zvrácené? Jediný způsob, jak vlády umí „podporovat“, je vnucovat jim peníze druhých. To tam fakt ještě nikoho nenapadlo, že kdyby místo 21% DPH byla DPH třeba jen 15 % (obě sazby) a daň z příjmu firem ne 19 %, ale méně, a podobně u celkových odvodů zaměstnance? Vždyť si vemte, kolik peněz by najednou všem zbylo! Kolik by najednou nemuseli státu odvádět. O kolik by se obrovská spousta zboží zlevnila! Třeba stojí-li teďka litr benzínu 37 korun, tak po snížení DPH by stál 35,17 Kč – to jsou skoro dvě koruny rozdíl! S takovou by se asi nikdo nenamáhal jezdit pro šťávu za hranice, což? Dotace zrušit, daně snížit. A vyjde to lépe. Tečka.

    Buďme pozitivní!

    Dost ale bylo lamentování nad dotacemi, pojďme se podívat i na jejich úžasné klady!

    Ta nejhlavnější, zmíněná už nahoře, se dá zformulovat do věty: Zákazníci, polibte nám šos! (Aneb Peníze máme a vás nepotřebujeme.)

    Ale pokud někdo skutečně něco dělá, tak mu dotace pomohou zničit konkurenci! Představte si injekci 100M, které někdo nebude muset vydat. Rázem může dost dramaticky snížit ceny (poznámka autora: ne že jen může, ale zpravidla to i dělá), kterým nikdo bez dotací konkurovat nemůže, takže konkurence zkrachuje. Jupí! Pak si konečně bude moci nasadit ty dvojnásobné ceny, jaké vždycky chtěl. Lidi už nebudou mít jinou možnost volby. I když ten produkt je/bude úplné šméčko.

    Zadotovaná firma nemusí řešit své obchodní ani provozní problémy! Klidně může vyrábět aušusové produkty, zaměstnávat flákače, dlabat na zákazníky, nemusí se stresovat inovováním toho, co vyrábí, nemusí se zefektivňovat, nemusí nikam expandovat, nemusí reagovat na změnu poptávky, nemusí se bát bankrotu, nemusí koukat na to, že někdo jiný začíná dělat to samé lépe (toho zničí dotovanými cenami, takže si stejně ani neškrtne). Peníze jsou, tak nohy na stůl, jsme za vodou! (A až dojdou, podáme si novou žádost, tak!)

    Dotace jsou prostě tak super! Kam se hrabou ilegalizované drogy: dejme si dávku dotací!

    Škoda, že komunisti o tomhle zázraku moderní doby tenkrát nevěděli – mohli ten komunismus přeci jen dobudovat a žádná revoluce lidí, co chtěli kapitalismus, svobodu mít zodpovědnost sám za sebe a podobné přežitky, se nemusela konat. Holt se stala chyba, soudruzi, ale teďka už Evropský svaz i naše vlády ví, jak se to dělá správně, takže pojďme dohnat, co předchozí soudruhové nestihli! Čest práci dotacím! (O vaši práci stejně nikdo nestojí.)

    Otázka na závěr

    Vážně vám to přijde v pořádku? … Za vaše peníze? … Vážně? … Vážně? (Místo firmy si klidně dosaďte i ten stát nebo kraj či město – ty si z dotací udělaly přímo modlu.)

    Zaškatulkováno v kategoriích: Podnikání a Politické dění | 26. února 2014

    Komentáře

    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Podnikáme nebo získáváme finanční prostředky?“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.