Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Jak WrapSix přišel na svět – I. díl

    Je to zajímavá historie. Kromě nostalgických vzpomínek na tu dobu se mi honí hlavou i to, že podobným způsobem se vlastně rodí i celá řada jiných mých projektů. Aneb na prvním místě jsem já, a až pak ti ostatní. ;c)

    Píše se rok 2008 a já se poprvé dostal k IPv6. I když jsem už o tom slyšel, teprve na základě seriálu jsem si pořídil tunel od SixXS a začal prakticky experimentovat.

    Později jsem si pořídil i tunel od TunnelBroker.net (HE.net) a k němu celý /48 rozsah. Následně jsem provedl výměnu firmwaru na našem routeru Asus WL500g za neoficiální, který přidal podporu IPv6, a nastavil tam rozsah od HE a bezstavovou konfiguraci.

    Skvělý pocit být o krok vpředu před ostatními! Tož mě napadlo to staré IPv4 odstřihnout, když mám IPv6. Nu, tak jsem ho z počítače sundal. Ale ejhle, teďka se nedostanu na Seznam a další servery! Tak přišlo prozření, že IPv4 a IPv6 nejsou navzájem kompatibilní.

    To zjištění mě namíchlo a vymyslel jsem řešení pro tenhle problém. První myšlenka byla, že adresní prostor IPv6 je dost velký na to, aby schoval všechny IPv4 adresy. Takže můžu udělat DNS proxy, která pro domény bez AAAA záznamu (tj. záznamu s IPv6 adresou) tento záznam vyrobí z existujícího A záznamu (tj. záznamu s IPv4 adresou) a ostatních záznamů si nebude všímat – bude je jako proxy jen předávat.

    Druhá má myšlenka byla, že přeci můžu postavit program, který bude poslouchat na všech 2^32 IPv4 adresách zamaskovaných v IPv6 a bude příchozí provoz překládat do skutečného IPv4 a odpovědi zase zpátky. V síti se tak zbavím nutnosti mít IPv4, což je přesně to, co jsem chtěl.

    Než jsem se rozhoupal, tak mi to chvíli dalo. Jako klíčový motivační prvek se ukázala soutěž Vyvíjej, Inovuj, Programuj (VIP), kterou pořádal CZ.NIC a do které jsem se přihlásil. V ten okamžik jsem musel vymyslet jméno pro svůj program. WrapSix vzniklo z jednoduché hříčky „wrappper“ a „six“ – wrapper jsem běžně používal ve významu mezivrstvy, která něco převáděla na něco jiného (např. tehdá používaný ndiswrapper). Později mi to někdo začal zkracovat jako W6, což jsem převzal jako pracovní pojmenování. :c)

    V tom roce, resp. roce následujícím, jsem WrapSix ještě šikovně využil jako téma pro svou seminární práci do školy a současně ji přihlásil do SOČky, kde jsem se probojoval až do celostátního kola, joj! :c) Tam mě pak nominovali do Českých Hlaviček. Zde jsem pohořel na tom, že měl ještě WrapSix řadu nedostatků a já je s naivní upřímností sděloval tak samozřejmě jako všechny pozitivní vlastnosti. Byla to ovšem dobrá lekce do života, takže podobnou chybu jsem už nikdy neudělal, hlavně ne při mnohem důležitějších příležitostech. (Tím nechci říct, že má člověk vždy bez zábran vychvalovat věc, aniž by řekl i bé, ale jsou situace, kdy není nutné říkat úplně všechno – tzv. nedůležité vlastnosti. Když laikovi řeknu, že WrapSix neumí zobrazovat webové stránky, vezme to tak, že to má umět a bez toho je na nic, přestože tahle chybějící funkcionalita nemusí nijak snižovat užitečnost toho ostatního, co WrapSix umí.)

    Zaškatulkováno v kategorii: Programování | 9. září 2012

    Komentáře

    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Jak WrapSix přišel na svět – I. díl“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.