Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Španělé se pomalu vrací ke své národní měně?

    Vše se prý zatím týká jen jednoho malého rybářského města, kde se touto iniciativou přes 60 obchodníků snaží rozhýbat mizerně jdoucí obchody.

    Někdejší národní měna Španělska, pesety, tak získává zajímavé postavení, a to hned z několika pohledů:

    Zaprvé platí jen v poměrně malé lokalitě, takže pokud se držitelé peset budou chtít starých peněz zbavit, tak pojedou právě tam. To bude pro místní znamenat koncentraci kapitálu a ve výsledku se tak může snadno naplnit původní cíl.

    Zadruhé mohou podnikatelé z okolí rovněž ucítit příležitost a začít pesety brát. To celé aktivitě jen pomůže – zvýší to důvěru v reálnou hodnotu peset a ještě více podpoří šíření.

    Zatřetí veškeré dostupné oběživo drží lidé (a turisté) – pokud tedy někdo nezačne pesety padělat, jejich celkové množství nevzroste (nanejvýš někdo najde staré železné rezervy). Je tedy pravděpodobné, že jak se oblast platnosti peset bude rozšiřovat (a poptávka po nich bude růst), poroste i jejich hodnota (a zájem o ně tím více vzroste).

    Začtvrté, jelikož se jedná o neoficiální měnu, je obchodovatelná pouze v hotovosti. Žádná banka člověku pesetový účet neotevře a dost možná je nesmění ani žádná směnárna (ale může se to změnit).

    Zapáté, s ohledem na předchozí bod, by mě zajímalo, jak se k pesetám staví tamní úřady a jak obchodníci vykazují pesetové tržby v účetnictví…

    Lidé v kraji se radují, obchody se hýbou, a o to tu přeci šlo. Bude velmi zajímavé sledovat další pesetový vývoj. Já v tomhle Španělsku hodně fandím – ve výsledku by se mohli k národní měně vrátit i oficiálně a nechat EU, ať si to své euro strčí za klobouk. Pokud ovšem nebudou obchodníci zbabělí a iniciativu neukončí tím, že půjdou do národní banky směnit vydělané pesety za eura. :c\ Uvidíme.

    Zaškatulkováno v kategorii: Politické dění | 16. března 2011

    Komentáře

    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Španělé se pomalu vrací ke své národní měně?“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.