Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Archív české domény? CZ.NIC dává červenou!

    Na základě smlouvy se sdružením CZ.NIC je bylo možné získat přístup přímo k zóně CZ domény. Jedním z možných využití je také vytváření archívu. A to je mimo jiné to, co společnost KRAXNET bude povinna bez jakékoli náhrady smazat.

    Šlo o projekt interního rázu, protože CZ.NIC zakazuje zpřístupňování těchto dat veřejnosti v surové formě. Co však již možné zveřejňovat je, jsou především různé statistiky nad těmito daty (jen pro upřesnění: jedná se o data získaná z DNS).

    V tiskové zprávě se uvádí, že byly v přípravě mnohé projekty postavené na údajích z těchto dat získané, například projekt k nezávislé kontrole správy domény CZ.NICem, odhalování bezpečnostních hrozeb na českém internetu aj.

    Další stránkou věci je, že to postihne služby, které na seznamu domén získávaného ze zóny stály a padaly. Dobrým příkladem je například systém dAukce.cz, kde si mohl člověk nechat odchytit expirující doménu a následně ji zkusit v aukci získat (dříve to bylo doménou spekulantů, běžný člověk neměl u zajímavé domény téměř žádnou šanci). Důsledkem události je, že zde již nepůjde odchytávat domény registrované po datu účinnosti výpovědi smlouvy, což se projeví za rok. (Jen pokud to není úplně zjevné: výpověď smlouvy podle všeho dostali všichni, kteří k zóně měli placený přístup.)

    Tolik takový drobný úvod, podrobnosti se stejně dočtete v odkazované tiskové zprávě. Další tiskovky pravděpodobně vydají i další registrátoři. Dále již více subjektivně.

    Přijde mi to dosti absurdní. Vůbec nechápu ani náznakem, jaký důvod by k omezení přístupu k DNS zóně mohl CZ.NIC mít. Když před časem zablokovali veřejný zonewalking nasazením technologie NSEC3, nevěnoval jsem tomu valnou pozornost, byť ta možnost nemusela k zahození. Nicméně nyní jde o krok podstatně razantnější.

    Čeho se CZ.NIC „bojí“? Pokud by měl potíže s někým konkrétním, kdo by například servery zahlcoval přemírou požadavků, tak to může řešit individuálně, že. Obava o zneužití (jak byla zmíněna v komentáři k odkazovanému blogovému zápisku) v úvahu také příliš nepřichází, neboť lze předpokládat, že šlo minimálně z většiny o registrátory, kteří řadu dat mají už nyní i bez přístupu k zóně.

    Pokud se nemýlím, tak šlo o poslední možnost, jak může externí organizace získat údaje o celé zóně. Útržky přirozeně půjde získat i nadále, ale pro jakoukoli seriózní činnost či statistiku je to těžká rána. De fakto tak bude zóna v locked in režimu. Proč má tohoto dosud tak otevřené sdružení CZ.NIC zapotřebí? Oficiální vyjádření (tj. tiskovku nebo aspoň článek v jejich blogu) asi čekat příliš nelze, když ho nedostaly ani postižené smluvní strany.

    A ještě jedna zajímavá věc. ICANN ve smlouvách s provozovateli registrů generických domén dokonce vyžaduje, aby přístup k obsahu generických zón byl umožňován bezplatně (CZ.NIC to v CZ doméně zpoplatňoval). Dokonce šli tak daleko, že sestavili pracovní skupinu ICANN Zone File Access Advisory Group, která má za cíl sjednotit a zjednodušit postup uzavírání smluv s uživateli zónových dat. (Vizte https://www.icann.org/en/topics/new-gtlds/zfa-concept-paper-18feb10-en.pdf.)

    Odkazovaný dokument mimo jiné uvádí „TLD zone file consumers range from academic researchers and law enforcement to security companies and intellectual property protection firms – amongst others.“ (strana 5, sekce 4.0, odstavec 2, věta 3). Podle mého názoru by přinejmenším jmenovaným skupinám uživatelů nemělo ani sdružení CZ.NIC bránit ve svobodném přístupu k obsahu zóny CZ. Už ten kontrast! ICANN nutí správce generických domén poskytovat přístup k obsahu zóny všem a bezplatně (jen na základě podepsaní nějaké smlouvy), přitom generické domény obsahují řádově mnohem, mnohem více domén než malá česká zóna CZ, a tedy jakákoli rizika by pro ně byla mnohem vyšší a pro případné záškodníky mnohem výnosnější než u nyní uzavírané domény CZ…

    Internet považuji za otevřenou platformu a stejně jsem vnímal i naše české sdružení CZ.NIC. Vnímal. Nebo jsou za uzavíráním nějaké vyšší zájmy? Osobně o tom mám silné pochybnosti.

    Nebo že by krůček směrem ke Cleanternetu? Na tuto spekulaci si zkuste odpovědět sami…

    Poznámka: Tento článek původně vyšel na mém blogu na AbcLinuxu.cz.

    Aktualizace: Na Root.cz uveřejnili oficiální vyjádření CZ.NICu, na které následně reagoval zástupce KRAXNETu pan Kubíček a já následně rozebral tvrzení po tvrzení ono vyjádření CZ.NICu, z čehož mi vyplynulo, že je to jenom snůška řečí, která (pokud zrovna nehází špínu na své smluvní partnery) ve skutečnosti tento krok vůbec nezdůvodňuje, naopak odkrývá některé skutečnosti, které dosud nebyly o CZ.NICu známé. Diskusi vřele doporučuji k přečtení.

    Zaškatulkováno v kategorii: Internet | 25. března 2011

    Komentáře

    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Archív české domény? CZ.NIC dává červenou!“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.