Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Čeština v LaTeXu

    Mnoho lidí mívá v LaTeXu problém s češtinou. Především v PDF, kdy se české znaky nesází jako znaky s diakritikou, ale jako bezdiakritický znak a k tomu diakritické znaménko. Přitom řešení je tak jednoduché…

    Když jsem v LaTeXu začínal, měl jsem zrovna ten samý problém. A přirozeně nevěděl, jak na něj. Kamarád mi poslal nějaká svá vysázená dílka, kde se s tímhle problémem nepotýkal, což mi dodalo motivaci a rozebral jsem jeho zdrojáky, abych zjistil, kde je to kouzlo, které udělá z písmena a háčku písmeno s háčkem.

    Podařilo se, a tak jsem si udělal minimalistický LaTeXový dokument, který se sází správně česky. Dávám ho zde všem k dispozici, protože se hodí, když už se člověku dostane do ruky LaTeXové PDF někoho jiného, aby z něj šel text vykopírovat bez problémů. :c)

    \documentclass[12pt]{article}
    \usepackage[utf8]{inputenc}
    \usepackage[T1]{fontenc}
    \usepackage{lmodern}
    \begin{document}
    Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy.
    \end{document}

    První dva řádky netřeba komentovat – zkrátka základ dokumentu a určení kódování, ve kterém píšeme. Pak následují právě ty dva klíčové řádky. Zdůrazňuji, že jsou potřeba oba dva. První zařídí právě to sloučení znaků a diakritických znamének a druhý u mě zabraňuje, aby se mi text vykopírovával ve formě jakýchsi paznaků, kterým nerozumím (pro názornost si ho můžete zkusit zakomentovat a vyzkoušet si to sami ;c)).

    Přeji příjemné sázení.

    Zaškatulkováno v kategorii: Psaní | 1. září 2010

    Komentáře

    #1: petr píše:
    16. prosince 2010 22.15

    musím doporučit Rybičku, na LaTeX mi to dost pomohlo (púolopaticky vysvětlení co a jak a leckdy i proč vlastně, oproti oficiální dokumentaci). Výborný do začátku, dobrá reference i později

    http://www.cstug.cz/literatura/rybicka.html


    #2: xHire píše:
    16. prosince 2010 22.51

    Díky za doporučení – zrovna tenhle týden jsem U Marečka na tuhle knížku zběžně koukal, ale nebyl čas ji prolistovávat, mrknu tedy příště.

    Na LaTeX mám takovou tu bichli „LaTeX – Kompletní průvodce“, tak bude určitě zajímavé je srovnat.


    #3: Jarek píše:
    8. listopadu 2011 14.19

    Vyborne, o teto moznosti cestiny jsem neslysel ;-)

    Bohuzel funguje na 50%. Viz nize zkopirovany text z PDF.

    Príliš žlutoucký kun úpel dábelské ódy.

    Ale porad je to lepsi jako
    P°íli² ºlu´ou£ký k•¬ úp¥l ¤ábelské ódy.

    Bez pouziti \usepackage{lmodern} :-)


    #4: xHire píše:
    10. listopadu 2011 22.27

    V Gentoo i na Fedoře mi to LaTeX vygeneruje korektně. Pak teoreticky může mít vliv i prohlížeč PDF – osobně používám Evince. V této kombinaci dostanu výsledek popisovaný v článku.


    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Čeština v LaTeXu“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.