Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Jak vystoupit z EU – povinná četba pro občany

    Člověk Evropskou unii většinou nevnímá vyloženě negativně – spíše je spokojený a jen si sem tam zanadává na nějakou hloupost, kterou vymyslí (jako třeba zákaz žárovek). Tohle mínění jsem měl až do okamžiku, co jsem si přečetl knížku Jak vystoupit z EU od Petra Macha, předsedy Strany svobodných občanů.

    Úvodem knihy se člověk dostane do obrazu, ve kterém se v současnosti nacházíme – problematika přijímání nařízení z Unie a ochrnutí naší demokratické země. Člověku již tady začíná být jasné, že je potřeba změna. Jenže co za změnu by to mělo být a v jakém rozsahu? Autor v knize přehledným způsobem probere i možné varianty, které by člověka napadly.

    Druhým oddílem knihy je historická exkurze do období našeho osamostatnění v roce 1993 a napříč přehledem nemálo důležitých událostí v EU se dostaneme až k podání naší přihlášky o vstup do Unie a událostem, které na to navazovaly. Najednou člověk zjistí, že referendum o vstupu do Evropské unie nebylo tak úplně čisté, chtělo by se říci „ne tak úplně referendem“, čili jeden z prvních podrazů našich politiků, co nám provedli. A dál už to šlo jenom z kopce. Na začátku růžová slova, vznešené cíle, ale na „konci“ úpadek a ztráta suverenity naší země. Ne nezajímavý je i přerod pana Topolánka z protievropského politika v nadšeného proevropana…

    Při čtení knihy se místy člověka chytá bezmoc a cloumá s ním zlost, jak s ním bylo manipulováno a jak jeho svobodu sprostě jeho vlastní politici v podstatě prodali komusi cizímu. Velice rychle zapomněli, jak bylo za vlády komunismu a o co bylo usilováno v sametové revoluci. A oni se ze svých „úspěchů“ ještě radují!

    Naštěstí nás v tom pan Mach nenechává a přináší i pohled na variantu lepších zítřků. Nutno říct, že se nejedná o nějaké naivní sny, ale možné cesty našeho dalšího směřování podkládá citacemi oficiálních materiálů a nekouká na věc černobíle, ale snaží se zvažovat jak výhody, tak i nevýhody, které by dané kroky s sebou přinesly.

    Co se vystoupení České republiky z EU týče, tak jako velice hezký příklad slouží evropské země, které v Unii být nechtějí. Většinou se jedná o prosperující země, které jsou těm z EU trnem v oku (například Švýcarsko vadí poměrně dost Francii a Německu). Země se rozvíjí, pokud není svazována naprosto absurdními regulacemi (stále ještě poměrně aktuální je nově platící novela zákona o DPH, díky níž každý, kdo by měl příjem z EU se musí stát plátcem DPH, což se velkému množství lidí kvůli zvýšené administrativní zátěži nevyplatí (zjednodušeně řečeno)). Unie nepovolí, takže pokud se nechceme topit v bahně, je podle mě rozumné nechat EU svému osudu a jít cestou samostatného suverénního státu – a v tom s autorem knihy Petrem Machem plně souhlasím.

    Knihu nejen že doporučuji k přečtení (nejen) každému občanovi České republiky, ale dokonce bych se ji nebál označit za povinnou četbu, než člověk půjde odevzdat svůj hlas ve volbách. Měl by vědět, jak to bylo doopravdy, a zda s tím souhlasí a chce, aby to tak bylo i nadále. Já už jsem se rozhodl – strana Svobodných poměrně dobře vystihuje mé představy o slušné politické straně, o straně s cíly a jasně danou koncepcí. Nehodlám už podporovat ani jednu ze současných parlamentních politických stran – nezaslouží si to. Měli bychom jim společně dát najevo, že už jejich planých slibů máme plné zuby. Svůj osud držíme ve svých rukách. Pojďme k volbám a volme správně!

    Zaškatulkováno v kategorii: Knihy | 4. dubna 2010

    Komentáře

    #1: Lukas píše:
    20. května 2010 22.52

    Narazil jsem na tento blog z odkazu na ABC Linuxu. Ta knizka zni zajimave. Docela bych si ji precetl, kdyby byla jeji kopie na netu. Bohuzel neni. Jen v papirove podobe v knihkupectvi. No nic, snad priste az se autor nauci, jak spravne zpristupnit svoje myslenky lidem v dobe Internetu …

    Jinak v problemu EU a nepridruzenych statu:
    Svycarsko nelezi v zaludku jen Francii a Nemecku (tem nejvice), ale v podstate celemu svetu a pochopitelne take EU, protoze lezi v jejim stredu. Problem Svycasrsko je v tom, ze je to DANOVY RAJ (alias danova cerna dira) na urovni Baham nebo Kajmanskych ostrovu. Nic nedokaze danove poplatniky libovolne zeme vytocit vic, nez kdyz oni plati dane a jejich soused si ukryje vydelky ve Svycarsku a nezdani je. Nebylo van divne, proc hodne velkych podniku podnikajicich na uzemi Evropy, ma oficialni sidlo ve Svycarsku?

    Co se tyka Norska, tak tomu ucast v EU nic neprinasi - ma bezvizovy styk a volny pohyb osob s celou EU uz ted (jako clen EFTA), ma volny obchod v ramci Skandinavie, se kterou uskutecnuje vetsinu obchodu, ma ropu, kterou od nej musi Evropa kupovat tak jako tak a norsti obcane maji nejvyssi zivotni uroven na svete, tak proc tedy platit do spolecne pokladny EU, kdyz by to v lepsim pripade nezlepsilo soucasnou norskou situaci nebo ji v horsim pripade i trosku stahlo dolu?


    #2: Lukas píše:
    20. května 2010 23.09

    Svycarsko jako danovy raj podle nekolika zdroju (OECD, vlada USA, G20, …):

    Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_haven

    Swiss Info: http://www.swissinfo.ch/eng/index/Tax_haven_grey_list_makes_Switzerland_sweat.html?cid=7434

    Svycarsko ziskalo svoji bohatost a prosperitu v poslednich minimalne 150 letech diky prilivu penez, ktere si tam ukladali at uz legalne nebo spise nelegalne lide prakticky z celeho sveta.

    Kazdy autoritarsky despota, ktery kdy vytuneloval svoji zemi, ma konto ve Svycarsku a Svycari z toho bez stydu ziji (pujcuji ty penize a investuji je po celem svete a ziji z uroku).


    #3: Lukas píše:
    20. května 2010 23.16

    Dotace z EU jen pro platce DPH:

    Ta podminka, ze prijemci dotaci z fondu EU museji byt platci DPH je tam kvuli pruhlednosti celeho procesu – aby se dalo dohledat, jak se s pridelenymi penezmi nalozilo. EU nechce posilat penize podnikatelskym subjektum, kde penize zmizi jako v cerne dire a nikdy se uz nezjisti, proc vysledek akce, na kterou byli penize poslany, je mnohem mensi, nez se zminovalo v aplikaci k dotaci nebo v horsim pripade proc neni vubec zadny a penize se proste “ztratily”.


    #4: xHire píše:
    20. května 2010 23.37

    Lukáši, tady nejde o dotace z EU, ale o export zboží a služeb do jiného členského státu EU. Proto třeba podnikám pouze v ČR a ne i na Slovensku a dalších evropských zemích – ta byrokracie a zvýšené náklady se mi zkrátka nevyplatí. Kdybych na DPH přešel až někdy později, s velkými obraty, tak přirozeně budu mluvit jinak, ale já jsem v podstatě drobný podnikatel. Podporu podnikání napříč Unií tedy tohle nařízení EU zrovna nevyvolalo, spíše naopak…

    Jinak mně papírová podoba knížky vyhovuje, neboť mám obecně radši knihy než ebooky. Nicméně klidně napiš Machovi e-mail – nikde netvrdil, že je pro něj elektronická forma neakceptovatelná (což ovšem nutně neznamená opak ;c)). Myšlenky šíří celkem jasně různými formami i na webu, ale kniha je prostě i pro mě trošku jiný rozměr a nedá se to srovnávat. (Jestli šlo o to, že ~100 Kč je moc, tak to je trochu jiné téma, a na to myslím nemá příliš cenu se rozepisovat, protože každá mince má dvě strany a záleží, co kdo preferuje.)

    Mimochodem, objednal jsem si i Machovu první knížku Úskalí evropské integrace, takže během příštího měsíce rozhodně napíšu recenzi i na ni (a nejen na tu :c)).


    #5: Lukas píše:
    21. května 2010 8.37

    EU a DPH:

    Pochopil jsem ten problem napoprve spatne. Ty o voze, ja o koze :(
    Predpokladam, ze ten pozadavek ma neco do cineni s podvody typu Missing trader alias „carousel VAT fraud“. Obecne z teorie prava plyne, ze zakony a pozadavky reaguji na skutecnosti ze zivota. Nikdo si je nevycucava z prsta jen tak z dlouhe chvile. Zrejme nekdo objevil podvod, jak toho vyuzit, a kdyz uz tech chrochtajicich u otevrene dity bylo moc, tak to staty urizly u zdroje.

    Ten muj problem s knizkou je v tom, ze:

    Ted to porovnej s jednim souborem na microSDHC v mobilu jako ebook. Je to k dispozici kdykoliv a kdekoliv. Nic to nevazi a misto do nezabira.

    Knizka ma svoje misto, ale dnes uz to nemuze byt jediny zdroj predani informace, zvlaste pokud mi jde o sdeleni myslenky za ucelem politickeho nebo spolecenskeho zisku.

    Ted budu muset stravit 1/2 hodiny tim, ze budu procitat jeho web a zjistovat, kam a jak mu napsat o te moznosti ebook :(


    #6: xHire píše:
    21. května 2010 8.50

    Ať byla záminka k DPH jakákoliv, výsledek máme. Ovšem ne od států, ale od Unie. Naši zákonodárci (dnes už příhodněji zákonoschvalovači ;c)) nám tu změnu nijak neodůvodnili, neobhájili, takže těžko říct, co za tím ve skutečnosti stálo.

    Tvůj postoj k e-bookům chápu. Občas bych si nejradši taky svoje knížky zdigitalizoval, protože sem tam potřebuji nějakou informaci z jedné konkrétní, ale přirozeně mám všechny doma. Inu, zkus to a uvidíš. Machovi můžeš napsat na e-mail mach [zavináč] svobodni.cz


    #7: Lukas píše:
    21. května 2010 8.58

    Podvody s DPH v EU:

    Jak jsem psal, uz toho proste bylo moc: COMBATING VAT FRAUD IN THE EU (pdf). Odted se ty preshranicni smeny budou sledovat elektronicky, takze se lepe najdou ty tunely nez kdyz si kazdy stat udrzoval jen tu svoji papirovou podobu.


    #8: Lukas píše:
    21. května 2010 9.03

    V te zprave vyse se popisuje, proc bylo zapotrebi prijmout reseni na urovni EU. Ty ruzne pokusy na urovni jednotlivych statu, jak zastavit ty podvody, nebyly nejen ucinne, ale v nekterych pripadech situaci jeste naopak zhorsily.


    #9: xHire píše:
    21. května 2010 9.50

    Díky za odkaz! Zprávu si přečtu. Do debaty, zda je tohle plošné opatření dobré nebo špatné, se teď nebudu pouštět. Já akorát vím, jaký dopad to má na mě a na internetu podnikající lidi v mém okolí. Zatím jsem toho názoru, že by bylo lepší řešit příčinu (tedy ji hlavně nalézt!) než se snažit zabránit důsledkům, což zkrátka zasáhne mnohem více nevinných lidí než kolik je tím účinně zabráněno podvodům. Říká se, že kdo chce podvádět (obcházet nařízení), cestu si vždycky najde. Také jsem zvědavý, jestli v té zprávě vyčíslili důsledky toho, že zablokují transakce těm jako já, kteří do DPH jít nechtějí, a jestli to případné číslo bylo menší než na kolik se odhadovaly ztráty na podvodech. Politici EU už nejedenkrát ukázali, že neumí hledat/řešit příčiny, ale velice rádi, ochotně a s plným nasazením „řeší“ důsledky, a to ve většině případů nějakou novou regulací či omezením.


    #10: Lukas píše:
    21. května 2010 10.14

    jestli to případné číslo bylo menší než na kolik se odhadovaly ztráty na podvodech

    Tady to mas oficialne primo z tiskoveho prohlaseni z centraly EU:
    Fight against tax fraud: Commission publishes a study on the VAT gap in the EU

    100 miliard euro ROCNE (EU-25) uz je slusna dira.

    Nanestesti CR take ztrati kolem 1.7miliardy euro (~45miliard Kc) rocne.


    #11: xHire píše:
    21. května 2010 10.34

    Ty máš teda hodně slušný přehled. :-) Je to slušné číslo. Nejsem ekonom, abych dokázal vyčíslovat různé hypotetické situace, takže nevím, o kolik stát na druhou stranu přijde tím, že neplátce zablokuje. Kdyby EU byla trošku zodpovědnější, uveřejní i takový odhad.

    Nicméně účinnost tohoto opatření se ukáže až v delším horizontu. Sám jsem zvědavý, jestli to pomůže ztráty snížit. ;-)


    #12: Lukas píše:
    21. května 2010 11.32

    Pro „slusny prehled“ je zapotrebi jen urcite mnozstvi predem znamych informaci, pak Google a cas na to precist toho co nejvic :-)

    Nevim, kolik se ztraci $$ tim, ze se neplatici drzi umele za plotem. Mozna to nevim proto, ze nemam predstavu, jestli a pripadne kolik je podnikatelu-neplaticu DPH v jinych zemich EU.

    Muj odhad bude, ze ti, co delaji vytvareji vetsinu (vsechen?) preshranicni obchod daneho statu, jsou vsichni platci DPH. Na druhou stranu 1000 malych piranhi dokaze sezrat kone za par minut, takze kdo vi, jak by to dopadlo, kdyby se nechali podnikat i ti mali, nizkoobratovi podnikatele. Bylo by jich dost na to, aby udelali poradnou diru do statistik?


    #13: Robotek píše:
    28. října 2010 7.52

    Kopie knihy v PDF už je na netu!!!
    http://petrmach.cz/jak-vystoupit-z-eu.pdf


    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Jak vystoupit z EU – povinná četba pro občany“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.