Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Moje předsevzetí pro rok 2010

    Ač si většinou žádná řádná předsevzetí nedávám, letos udělám výjimku, protože jsem loni nabral poměrně značné množství zkušeností a vím, kde mám nedostatky, kde bych měl přidat a čeho bych chtěl konečně dosáhnout.

    Čas a time management

    Můj asi největší problém je v organizaci času. Spousta činností se mi zbytečně natahuje a užírá čas dalším nutným činnostem. Docela zrádné jsou také prodlevy mezi jednotlivými činnostmi a vyrušení z koncentrace vnějšími vlivy – jedním faktorem je má „domácí kancelář“, kdy některé věci člověk zkrátka neovlivní, dalším pak e-maily, které by měly být vyřízeny co nejdříve, a samozřejmě telefonáty. Vyrušení jsem zatím příliš neřešil, ale je to jedno z míst, kde bych si měl stanovit pořádková pravidla. :c) Na řadu problémů jsem si už na sebe finty vymyslel, takže je letos načase přejít k praktické aplikaci. :c) Ve výsledku chci dosáhnout intenzivnějšího pracovního procesu ⇒ ušetření času ⇒ zvládnutí celkově více úkolů za jednotku času ⇒ více peněz, pokud zrovna nepracuji na hodinovou sazbu. :-D

    Systematizace

    Jedna z věcí, která má hodně co do činění s předchozím bodem. Často se mi stává, že intuitivně pracuji na tom, co se mi zrovna zdá nejdůležitější (nebo jednoduše do čeho se mi zrovna chce ;c)), což je chyba, neboť ve výsledku je práce poněkud chaotizovaná a nejsou vlastně příliš jasné priority, které ten který úkol má.

    Jít krok za krokem, řešit věci v tom pořadí, jaké si předem stanovím. Čili takové velice krátkodobé cíle (ideální je asi plánování na právě nadcházející pracovní den).

    Automatizace volá

    Můžu vzít třeba takovou fakturaci – ač mám krásné LaTeXové šablony, stále do nich plním údaje ručně, což je zbytečné, pokud to lze dělat automaticky (a ono to lze). Podobně by se to dalo říci i o účetnictví, které si zatím nechávám na leden, abych to vzal z jedné vody na čisto, ale opět se jedná o poměrně zbytečnou a zatěžující činnost. Zrovna tak hlídání plateb (od čeho vlastně mám onen skript na export plateb z mBanky? :c) No přeci na to, abych ho přepsal z PHP do Ruby ;c))… Bude to chtít nějaký miniaturní informační systém, který mi tyto věci pokryje a bude vše hlídat (vč. periodicky vystavovaných faktur – to je jeden z mých větších problémů, že na to leckdy zapomenu… naštěstí zatím o nic velkého nešlo).

    Inkrementace úrovně na profesionalizačním žebříčku

    Dosud vytyčené cíle mi do značné míry umožní řadu věcí dělat opravdu dobře a pečlivě a přitom neplýtvat drahocenným časem. Budu mít opravdu velký prostor na to, abych to, co dělám, dělal alespoň dvakrát tak lépe jako doposud. Na něco prostě zatím nebyl čas, a to mě pochopitelně hodně štve, jelikož se mi to za nějaký čas vrátí jako bumerang a škodí mi to. Naopak věřím, že když budou mé věci lepší, lidé to ocení. :c) (A i kdyby ne – já prostě rád dělám věci pořádně.)

    Z příjmové sinusoidy ‘sin x’ na příjmovou parabolu ‘x^2’

    Myslím, že z výše uvedeného je jasné, kam mířím. Čas = peníze, a proto více času = více peněz (pod pojmem „více času“ rozumím více práce zvládnuté za jednotku času). Když se dívám na bilanci minulého roku, nevedl jsem si vůbec špatně, ale problém je, že příjmy nebyly příliš vyvážené v čase, což nebylo občas nejpříjemnější, když došlo na lámání chleba, tedy na placení faktur – s hotovostí to zkrátka dokázalo někdy hezky zamávat. :c) První částí cíle je tedy příjmy stabilizovat (rozprostřít je v čase, aby to bylo takové vyrovnané), a v druhé fázi využít výhody získané splněním předchozích bodů tohoto předsevzetí, čili začít příjmy zvyšovat. :c) (Ostatně, kdo by nechtěl, že? ;c))

    Více číst, více psát

    Mám opravdu krásnou a krásně zaplněnou knihovnu, v níž je bezpočet skvostů, po jejichž řádcích mé oči ještě neklouzaly. Toť škoda převeliká, neb v knihách moudrost se ukrývá. Díky těmto cílům času mi přibude, a proto knihy ty postupně zdolám. :c) I tak by se to dalo říci. Na knihy já zkrátka věřím. Zvláště co se dobrých odborných knih týče, tak nemají konkurenci – ač se mnozí snaží tvrdit, že na webu dnes najdou vše, co je v těch knihách, nemají tak docela pravdu. Síla knihy je jednak v papíru (papír je prostě papír, co naplat :c)), jednak v tom, že veškeré informace jsou předávány dobře stravitelnou formou a všechny pěkně na jednom místě, mající hlavu i patu a jednu formu. A to nezmiňuji fakt, že v knihách se velice často dovídám naprosto nové věci, které by mě ani nenapadlo si na webu hledat. A o tom to je. Já jsem jedině rád, že kvalitní knihy existují a že existují v mé knihovně. :-D

    Co se psaní týče, tak je to jeden z mých dobrých koníčků – psaní mě baví a vždy bavilo, vždycky se totiž u něj dovedu řádně vyřádit. :c) Jediné, co mi poslední dobou občas dělá vrásky na čele, je, jak jsem pozapomněl některá pravopisná a typografická pravidla (řekl bych, že v tomto jsem měl svůj vrchol v dobách, kdy jsem dělal korektora na serveru Programujte.com – dnes už ten server bohužel není ani z mála to, co býval kdysi, což je velká škoda, neboť byl vskutku vynikající), což budu muset dohnat a ideálně i sepsat, abych se na to mohl čas od času zpětně podívat a osvěžit si tak paměť.

    Dotáhnout projekty do „konce“

    Za ta léta, co tvořím, jsem započal práci na bezpočtu projektů, z nichž některé přežívají až do dneška (mno, některé spíše skomírají…). Bylo by více než záhodno si je vzít k srdci a ty, které za to stojí, opravdu dotáhnout minimálně do slušného stavu (o konci se mluvit nedá, protože o každý projekt je potřeba se svým způsobem pořád nějak starat), a ty ostatní zrušit, prodat, darovat. Onu čístku jsem již započal na konci loňského roku – daroval jsem (pevně věřím, že do dobrých rukou :c)) například TuxPortál.cz, který je v nepěkném stavu již dlouho. Dále jsem přistoupil k rozprodávání některých svých domén, které do této kategorie patří. Inu, nač jsou mi domény, u který není šance, že bych je někam dotáhl? Zkrátka si takto svým způsobem zametu před prahem, zbavím se břemen, která již nechci nést, budu mít čistý stůl a větší prostor do budoucna. A to se sakra hodí. :c)

    Tak do toho

    Musím říct, že mám docela radost, jak hezky jsem si to všechno sepsal, protože jak půjde čas, budu se k tomu vracet a připomínat si to, neboť jinak toho nemohu dosáhnout. Výhodu celkem vidím v tom, že se v podstatě jedná o věci, které samy o sobě motivují, což by mi mělo situaci usnadnit. Jestli tomu tak skutečně bude, to ukáže až nadcházejících 364 dní. :c) Tak na co čekat – směle do toho, budoucnost čeká, kapitalismus pádí!

    Zaškatulkováno v kategorii: Podnikání | 1. ledna 2010

    Komentáře

    #1: Pavel píše:
    9. června 2010 10.23

    Měl bych zájem o skript z Mbanky, dostal jsem info od známého, že jste ho na nějakém webu nabízel, kontaktujte mě. Díky.


    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Moje předsevzetí pro rok 2010“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.