Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Plavu v bazénu časových serverů

    Ač jsou v bazénu samí podivní plavci, patří k nejpopulárnějším na světě. Dlouho jsem do něj chtěl také skočit, ale pořád na to nebyly nejvhodnější podmínky. Až teď…

    Časové servery jsou skvělá věc – člověk si díky nim může být jist, že jeho počítač jde na vteřinku přesně. Totiž zrovna takový problém jsem řešil na serveru – časový deficit 4 minut! Když jsem sledoval grafy různých statistik, tak to bylo celkem znát (některé se generují co pět minut). Ve středu mi došla trpělivost a konečně nainstaloval NTP.

    Menším zádrhelem bylo to, že jsem měl nastavený místní čas místo UTC. Gentoo se ovšem ukázalo jako naprosto suverénní – stačilo provést /etc/init.d/clock restart a čas se přitom vůbec nezměnil! (Teď mě tak napadá, jestli jsem náhodou něco nepodcenil, ale snad ne… :-D) Nastavil jsem tedy NTP servery pro příjem času a jal se to otestovat. Na jedné zvláštní instalaci Windows XP to hlásilo velice podivnou chybu – cosi ve stylu „Vrstva druhé strany je menší než vrstva této strany“ – absolutně nemám páru, co by to mohlo znamenat, ale každopádně to všude jinde velmi pěkně fungovalo.

    Zbývalo tedy poslední: zaregistrovat server do „bazénu“ na ntp.org. Registrace jako taková byla velice jednoduchá a server byl přidaný hned. Do bazénu, ze kterého si pak klienti loví svůj server pro příjem času, se však může dostat až po dosažení určitého skóre – začíná se na −5,0 a končí na 20,0, přičemž limit pro zařazení je 5. K mému překvapení lze maxima dosáhnout velice brzy – po 48 hodinách mám skóre 19,9 a dvacítka na sebe určitě nenechá dlouho čekat. :-)

    Limitního skóre 5 jsem dosáhl již za cca 4 hodiny, což je podle mě velice slušné. Na trafficu jsem to bohužel nijak nepocítil. :-D Žádný z grafů v monitoringu se nijak nevychýlil, ale je možné, že ten pravý nápor teprve přijde.

    Abych nezapomněl, můj server, a v budoucnu možná i nějaké další, :-) jsou k nalezení na mé profilové stránce. Pokud máte k serveru slušné připojení s nízkými latencemi, tak nevidím důvod, proč se do „poolu“ taktéž nezapojit. V rámci České republiky zatím funguje 19 časových serverů, což sice není špatné, ale k chlubení to zrovna také není… A vzhledem k tomu, že náklady navíc jsou prakticky nulové, tak mě nenapadá důvod, proč svůj server (pokud je počítáno s tím, že na dané IP adrese poběží ještě hodně dlouho) do „poolu“ nepřidat. ;-)

    Update 8. 8. 2009: Až nyní, po pár dnech, na grafech vidím od zapojení do poolu nárůst přerušení a context switchů z hodnoty kolem 50–100/s na hodnoty v řádu stovek, ačkoliv se jedná pouze o špičkovou záležitost, tak tyto špičky jsou zhruba každou jednu až dvě hodiny. Ale na Master server Tuxánků to stejně nemá (14k přerušení, 21k5 context switchů za vteřinu)… :-D

    A ještě jedna maličkost: včera cca o půl jedenácté v noci jsem dosáhl skóre 20,0. :-)

    Zaškatulkováno v kategorii: Servery a webhosting | 7. srpna 2009

    Komentáře

    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Plavu v bazénu časových serverů“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.