Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Jak jsem se učil sázet v LaTeXu

    V LaTeXu se učím sázet průběžně již asi rok, ale dosud to bylo stále jenom takové vzdálené oťukávání – nic velkého a propracovaného jsem zatím nesázel. V historii mám v podstatě dva sazečské úspěchy.

    Tím prvním je moje seminární práce a posléze i Středoškolská Odborná Činnost Nasazení IPv6 v praxi. Základní kostru jsem zkopíroval z jiných prací, co mi poskytl kolega vývojář scarabeus, a trošku si to přizpůsobil. Až na pár detailů (nemožnost korektně kopírovat text z PDF) jsem byl s výsledkem moc spokojený.

    V té době jsem se učil LaTeX z obsáhlého seriálu na serveru root.cz. Na základy je to skvělé, ale pokročilejší věci se tu člověk nedoví. Z českých zdrojů se přesto jedná asi o nejlepší, co jsem dosud viděl. Jednoduše bída. V zahraničí jsem tuším moc intenzivně nehledal, ale každopádně jsem nenašel nic použitelného.

    Zhruba před měsícem jsem využil úžasné akce Computer pressu (1+1 kniha zdarma) a koupil LaTeX – Kompletní průvodce, po kterém jsem toužil již dlouho, ale posledně byla vyprodaná, a 101 nejlepších tipů pro digitální fotografii, kterou jsem vzal čistě z důvodu, že jsem ji mohl mít zadarmo, ale faktem je, že to je kvalitní dílko. :-)

    Průvodce si pomaličku pročítám, ale mé myšlenky se už dostaly dál, než jsem já v knize, takže jsem se neudržel a pustil do jedné výzvy: šablony faktury. (Doteď jsem dělal faktury v OpenOffice.org, což sice nebylo nejhorší, ale dost kostrbaté. Navíc by bylo absolutně nemožné na OO.o napojit jakoukoliv serverovou automatizaci.)

    Postupně jsem promýšlel různé aspekty a prvky šablony (chtěl jsem vysázet úplně stejnou fakturu, jako jsem měl v OO.o) a následně je postupně sázel. Kniha mi dokázala v mnoha případech vysvětlit věci, nad kterými jsem si dlouho lámal hlavu. Při vlastní sazbě jsem do ní nahlédl nespočetněkrát. Některé věci jsem chtěl sázet do tabulky, ale v řadě případů jsem objevil plovoucí boxy jako mnohem lepší!

    Jediná věc, kterou jsem tam nenašel, byla horizontální čára. Vůbec tam nebyla, což jsem nechápal – je možné, že v době vydání knihy ještě příkaz v LaTeXu neexistoval, čímž by se to vysvětlovalo. Každopádně lze docela krásnou čáru na celou šířku stránky vysázet takto:

    \hrule height 1.3pt

    Pak jsem ještě potřeboval vysázet stejnou čáru uvnitř tabulky, což tento příkaz nepřenesl přes srdce. Tentokrát jsem ovšem nakopnutí dostal od knihy:

    \rule{18cm}{1.3pt}

    Šířka čáry bude 18 cm – je možné, že by šla nastavit i na šířku stránky, ale už jsem nad tím nelaboroval.

    Celkově můžu tuto knížku vřele doporučit ke studiu, protože obsahuje vcelku komplexní pojetí celé problematiky, což je pro začátečníka neocenitelné. Díky ní můžu konečně eliminovat počet „pokus-omyl“ průchodů pdflatexem. :-)

    Zaškatulkováno v kategorii: Studium | 8. srpna 2009

    Komentáře

    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Jak jsem se učil sázet v LaTeXu“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.