Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Tak už jsem také VIP

    A nebylo to těžké. :-) Stačilo se registrovat se svým projektem, počkat dva týdny a rázem mi přišel e-mail, že jsem byl vybrán. ;-)

    Do této soutěže jsem se přihlásil s projektem WrapSix, který jsem měl (kromě jména) vymyšlený už dlouho a chtěl jsem ho realizovat i bez účasti ve VIP, takže mi stačilo jen důkladně sepsat a formulovat, o čem WrapSix vlastně je a proč změní svět. :-)

    A co je ten WrapSix?

    Za trošku podivně vypadajícím jménem se skrývá nástroj, díky kterému nebude problém budovat čistě IPv6 sítě bez přídavku staré IPv4. Dnes je zapotřebí mít v síti obojí, jinak se nedostanete na stávající IPv4-only servery (což je stále ještě většina světového Internetu), ale pouze na IPv6-ready servery, které jsou navíc často dostupné na úplně odlišných adresách, což považuji za zásadní chybu číslo jedna – docela by mě zajímalo, jak to hodlají udělat, až bude IPv6 převažovat nad IPv4 – to jen tak z ničeho nic všechny z IPv4 odstřihnou?

    WrapSix bude mít v síti dvě úlohy. V prvé řadě bude zprostředkovávat překlad doménových jmen na IP adresy. Pokud někdo bude chtít IPv6 adresu, tak se ji pokusí zjistit, ale pokud nebude existovat, tak zjistí alespoň IPv4 adresu, a tu zabalí do svého IPv6 rozsahu (pravděpodobně lokálního) a odešle klientovi. Všechny ostatní požadavky bude jednoduše zprostředkovávat a o obsah se nebude zajímat.

    Když už tedy teď klient má podvrženou IPv6 adresu, tak je potřeba, aby byla funkční. A to je právě druhá úloha WrapSix. Bude poslouchat a všechny požadavky na spojení se svými IPv6 adresami vezme a přenese je do IPv4 sítě (jako jediný server v síti bude mít i IPv4 konektivitu), čímž zajistí dostupnost IPv4-only serverů pro IPv6-only síť. Jak krásná vize. :-)

    Není to příliš mnoho povyku pro nic?

    Někdo by si mohl klásti otázku, jestli to není příliš bláznivé, jestli toho máme zapotřebí nebo „jestli to bude stačit“. ;-) Z mého pohledu se jedná o poměrně revoluční myšlenku, která by náš svět mohla změnit (a dozajista změní), a to směrem k lepšímu – směrem k IPv6. Doba jeho života však nebude nijak dlouhá – nepředpokládám, že by se tu IPv4 udržela déle než 10 let od okamžiku, kdy dojdou volné IPv4 adresy. A tento okamžik přijde do 2–3 let a osobně se na něj moc těším. Je ovšem potřeba být připraven. Dlouho mi otázka přežití vrtala v hlavě a nakonec jsem přišel právě na WrapSix. Tak mi držte palce! :-)

    Zaškatulkováno v kategorii: Programování | 8. listopadu 2008

    Komentáře

    #1: EskiMag píše:
    21. listopadu 2008 0.39

    Ahoj. Tak ma napadlo, ci by nebolo lepsie, keby v zozname clankov bolo vidno len prvych x slov z clanku, alebo prvy odstavec, alebo take nieco. Teraz je to zbytocne roztahane. P.S.: Ak sa da, nastav tmavsie pismo v input[type=text] a v textarea :-) Cau. P.S.: Blog pekny, ale pis castejsie…


    #2: xHire píše:
    10. prosince 2008 22.37

    Jj, bude to chtít ještě nějaké úpravy. :-) Nejradši bych to měl na vlastním řešení v RoR, ale tak člověk nesmí být náročný. ;-)

    Budu psát jak mi to čas a myšlenky dovolí. Díky za ohlas. :-)


    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Tak už jsem také VIP“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.